20 Nov, 2008

URADI SAM !

Generalna — Autor patos @ 19:44

 


Često se govori kako je dom ogledalo vaše, i to ne bez osnova. Kao i uopšte u životu, za dobar ugođaj i ukusni udah punim plućima (i ovo što sledi), nije vam potrebna euforično bezglava trka za velikim količinama novca, uz neizostavnu jurnjavu za sajamskim i salonskim skupocenim novotarijama (koje su, uzgred, sve plodovi tuđih ideja). Sve što je potrebno jeste ideja, malo kreativnosti (što podrazumeva oslobađanje apstraktnog straha da slučajno nešto ne zabrljate), i nadasve volja!
Hteli vi to ili ne, vaš dom nosi – vaš pečat! ... ukusom, izgledom, mirisom...
Ako je tome tako – PEČATIRAJMO!


Evo nekoliko predloga onog ko je vlastiti dom projektovao SAM, i, doduše u nešto dužem roku (6 meseci, ali uz troškove reda polovnog prosečnog automobila) i po ukusu NAŠEM, izgradio SAM. Šta još radi sam, drugom zgodom, hehehe...

Dakle,
URADI SAM:

Predlog 1. – „LJULJALJKA-KOTURALJKA“

Kao što se vidi, ovo može biti jako funkcionalno i pri tome zabavno, tkr. celovečernji ugođaj!
Dakle, nabavite (ako je već nemate) najobičniju stolicu za ljuljanje. Ležeće polukrugove produžite do pune kružnice. Sa par poprečnih veza dodatno ojačajte. I – to je to! Vaša lična „Ljuljaljka-koturaljka“!
Udobno se smestite, vežite sigurnosni pojas!, zakotrljajte se unapred, zakočite nožicama, uključite TV, zakotrljajte se natrag, ...... e sad, tu je jedan mali problem, naime nisam još rešio to stražnje kočenje, ali neka nešto ostane i vama. Pustite mašti na volju i uradite sami!
Za izradu potrebno:
Jedna stolica,
Malo mašte i
Puno volje.


Predlog 2. – „DOĐI-VIDI-IDI“

Ulazna vrata „Dođi-vidi-idi“ osmislio sam kao izraz celovitog zaokruženja svrhe istih. Naime, svima je poznato da su ulazna vrata istovremeno i izlazna (ali se neki i pored toga prave blesavi, čak i kad im ih prstom pokažete). Moja vrata „Dođi-vidi-idi“ zaokreću potencijalnog gosta (naročito onog nepoželjnog) u pravom smeru, bez otpuštanja toliko mu srcu mile kvake. Time na sasvim jasan način iskazuju svoju dragocenu ambivalentnu prirodu: dobar dan-doviđenja!
Stvar je vrlo jednostavna. Vrata moraju biti duplo šira od uobičajenih i po sredini moraju imati osovinu oko koje će se okretati. Kvake i brave nalaze se sa obe strane (pogodno i za izbor: levak-dešnjak), tako da kad se ulazeći uhvatite za kvaku ne puštate je sve dok vrata ne zatvorite na suprotnoj strani. Primetna je velika ušteda energije i zadovoljstvo elegancije pokreta, a o poruci koju šaljete komšijama da ne govorimo.
Za izradu potrebno:
Jedna baš velika vrata,
Dosadne komšije koje će ubrzati
Rad mašte i
I proizvesti odlučnost i eksploziju volje.


Predlog 3. „ONE TOUCH DOOR“

Kada već tako elegantno uđete u tvrđavicu svoju, valjalo bi nastaviti kroz odaje u istom ležernom stilu. U tome vam pomaže moj naredni izum – „One Touch Door“, ili, prevedeno na srpski – „PRC VRATA“.
Zašto biste sebe nepotrebno umarali otvaranjem vrata, pa onda zatvaranjem istih, i tako unedogled (tzv. vrataranje)? Zašto biste brak i porodično gnezdo dovodili u pitanje provociranjem urlika: „Zatvaraj vrata, konju jedan!! Nisi u čamcu rođen!!!“?
Svega ovog oslobodiće vas, porodičnu idilu i osmeh na lice vam vratiti – moja „One Touch Door“ vrata. Stvar je, kao uopšte u svemu vrednom, u krajnjoj jednostavnosti. Najpre izglavite sva vrata u svom domu, zajedno sa futerima (zato što niste maštali kad ste ih postavljali). Onda ih, jedna po jedna, ponovo postavite ali tako da ih po vertikalnoj osi zakrivite za 1 stepen (vrhom prema izlazu). I – to je sve! Prepolovili ste svakodnevne napore i postigli sasvim novi stepen zadovoljstva i slobode. Lakoća kretanja i prelaženja iz-u, rezultiraće većom prisnošću, mirnijim tonovima i novim iskustvom porodične idile.
Stvar je dakle u tome što „One Touch Door“ vrata samo otvarate, nemate potrebe za zatvaranjem. Kada otvorite vrata, elegantno otpustite kvaku i krenite u susret milim ukućanima. Budući blago zakrivljena, „One Touch Door“ vrata će sama početi lagano (i takođe elegantno) da se zatvaraju, i – PRC! Gotovo!
Za izradu potrebno:
Malo mašte i
Puno volje.


Predlog 4. „DEČIJA RADOST“

Ovaj moj izum je centralni deo vašeg doma, namenjen prvenstveno gostima (obično rođacima), i to onim nepoželjnima.
Kaže se „Svakog gosta 3 dana dosta“, ali to se samo tako kaže. Kad vam nepoželjni gost bane i 3 minuta su večnost. I šta god radili, kako se god vi dovijali, ništa ne pomaže. Takvi su rešili da prespavaju kod vas i to ti je! Šta onda?
Opušteno, bez nervoze (uz široki osmeh) povedite ih do moje „Dečje radosti“, blago usmerite ruku ka spratu, učtivo se osmehnite i procvrkućite:
„Izvolite. Spavaće sobe su gore.“
Možete očekivati da čujete: „Aaaa? Gde bre gore? Kako gore? Gde su stepenice? Pa kako ja da se popnem?“
Sve što trebate da radite je da nastavite da se smeškate i blago sležete ramenima. „Dečja radost“ odradiće sav stresni posao umesto vas.
Dakle, u holu vašeg doma, baš tamo gde trebaju stajati stepenice koje vode na sprat, istih stepenica jednostavno nema. Kroz otvor za stepenice (kojih nema) na plafonu propustite dobro učvršćeno podeblje uže. Ispod njega, u podu prizemlja, iskopajte odgovarajući bazen i napunite ga šarenim kockama sunđera (penjanje uz uže, silazak u slobodnom stilu). I – eto vama „Dečje radosti“! Ako je nepoželjni gost (ili rođak) tako istrajan u ljubavi prema vama da se nekako ipak uspe popenjati, izljubite ga i prekrižite sa liste nepoželjnih.
Za izradu potrebno:
Nedostatak stepenica i
Puno mašte i volje.


P.S. stepenice ćete naravno za vas i vama drage prijatelje napraviti ali, recimo, iz špajza! Pa dok se, penjući se divite sebi u odsustvu stresa, možete nešto i da čalabrcnete.
I da, kako su deca uvek dragi gosti, mislim da je očigledno zašto sam ovaj izum nazvao – „Dečja radost“.Neka bude toliko za sada, uz izvinjenje za nešto lošiji kvalitet slika (radio sam ih na brzinu u Paintu; u SketchUpu su neuporedivo bolje, ali nisam siguran da ih mogu ovde postaviti). Nadam se da će vam zagolicati maštu i razmrdati prstiće, kao i da ćete sad, odmah, utisnuti neki barem mali lični pečat domu svomu.
Ideje patentirao nisam, niti nameravam. Moja ideja – vaša ideja! Kuckajte u mašti i slobodi!

I da, ne zaboravite papagajke – zlu ne trebalo!
CVIK – CVIK!   


Komentari

 1. Patos, ti si stvarno cudo:)
  Ako se ikad odlucis za proizvodnju bilo kog izuma, javi se...radicemo po "Vrlo povoljnim cenama":)

  Autor casper — 20 Nov 2008, 20:08

 2. Patose, 12 poena za predlog br.2. Mislim da zaslužuje pažnju rodbine koja ne zna za vrijeme poslijepodnevnog odmora. pozdrav

  Autor mandrak72 — 20 Nov 2008, 20:16

 3. Casper, čudo, čudo - kad me vide svi se čude, hehehe...
  Ako ikada potrčim za novcem, smatraj se angažovanom u formiranju "vrlo povoljnih cena", hehehe...
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 20:39

 4. Mandrak, generacijo, hvala. Ti razumeš da ovakve stvari često muka potiče. Jednostavno neki ne haju za naše godine, hehehehe...
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 20:42

 5. Jao bre, cudo, ja ti nudim proizvodnju tih izuma, a naravno i formiranje cena.

  Autor casper — 20 Nov 2008, 20:46

 6. Lepo, lepo, casper, a ko će da nudi garanciju?
  No, kako toga ima još pregršt tamo odakle su i ovi došli, moraćemo organizovati jedan poslovni ručak.
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 20:53

 7. Poslovni rucak? O, pa mi sto ozbiljna firma?

  Autor casper — 20 Nov 2008, 20:56

 8. Patos, ti si čisti genije! Ne da si me oduševio, nego raspametio! Dečja radost me nasmejala do suza, ali i ostali su izumi duhoviti i korisni.

  Autor sanjarenja56 — 20 Nov 2008, 21:12

 9. Casper, il' ozbiljna- il' nikakva! Smišljaj ime, a ja odoh da okačim mašnu (d'ako se ne udavim)
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 21:59

 10. Pa to znaci da i ja moram da se obucem ozbiljno, poslovno?

  Autor casper — 20 Nov 2008, 22:01

 11. Sanjarenja, što jes'-jes', to priznajem, kupam se svakodnevno, hehehe...
  Znao sam da će ti se Dečja radost posebno dopasti. A vidiš, za sve je možda kriv Proka Pronalazač. Mnogo sam ga voleo.
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 22:02

 12. Ma mi ćemo samo tako da izgledamo ozbiljno, ono kobajagi: marketing, public relations, kako li se već ta gluma zove... tako se to valjda radi u biznisu.
  Mada, kad pogledam opet šta bi proizvodili, možda bi bolje legle one bele košulje sa kopčanjem otraga, ili bar neke cirkuske uniforme? Ne znam ni sam. Evo, čim kročiš u biznis počinju muke i problemi.
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 22:09

 13. Ma nema problema to je bas super....samo da mi razradimo ideju, sigurna sam da ces nam ti osmisliti originalna odela..:)
  DO tada, mozemo i u farmerkama i patikama...Pa sta hvali...to mi kao hocemo tako...Imamo firmu pa nam se moze...:)

  Autor casper — 20 Nov 2008, 22:20

 14. Hihi, kad se ljuljamo i kotrljamo? :)))

  Autor TijanaS — 20 Nov 2008, 22:26

 15. hehehe, casper, e baš to!
  doručak - pasulj,
  ručak - pasulj,
  večera - pasulj!
  Ima se - može se!!! Dobar ovaj biznis.
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 22:34

 16. TijanaS, rock & roll!
  Zašto da radimo nešto polovično? Kad se već ljuljaš, pa zakotrljaj se brate do kraja! hehehe...
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 22:36

 17. :)Bas umes da razveselish coveka... i zenu :))

  Autor Tijanas — 20 Nov 2008, 22:37

 18. Ima se moze se...Pa kazem ti ja....Tica ce da nam uradi reklamu....Firma je to ej!

  Autor casper — 20 Nov 2008, 22:46

 19. hocu casi :))))

  Autor TijanaS — 20 Nov 2008, 22:48

 20. Mislim ako se patos slaze, samo da smislimo vizuelni identitet, tj uokvirimo ga da bude dovoljno pinkast za ovu nasu populaciju :)
  hihi

  Autor TijanaS — 20 Nov 2008, 22:50

 21. Svidja mi se ova tvoja filozofija :D

  Autor iluzija — 20 Nov 2008, 22:53

 22. pa ti si neopevani genije!!! :))) posebno mi se svidjaju velika vrata :))))

  Autor nastasja — 20 Nov 2008, 23:04

 23. casper, tijanice, firmo moja!!!! hehehe... kakva recesija, kreće biznis! hehehehehe...
  Saglasan, nek reklama krene. Samo, sa tim vizuelnim identitetom, ako može bez moje vizualizacije, poplašiće se deca...
  A i casper, duhovno duhoviti duh, nekako se ne vidi najbolje,...
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 23:07

 24. Ma necemo mi nase slike...Ozbiljne firme reklamiraju proizvod....A mi smo ozbiljni:):):):)

  Autor casper — 20 Nov 2008, 23:14

 25. Iluzija, drago mi je. Kad me ljudi uživo prvi put upoznaju, obično ostanu začuđeni - vidi kako se nosi, vidi on se smeje, ... valjda na pomen filozofije očekuju zabrađenog popa, ili Lajbnica sa perikom do poda, ili da se šetam umotan u čaršav... ko će ga znati. A ja samo obično-neobični veseljak.
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 23:15

 26. Nastasja, e to jesam! Još me niko nije opevao (još mrdam), a neće me vala ni opevati sve dok se ja pitam. Mada, oni beše opevaju tek kad se ja ne pitam?
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 23:21

 27. Casper, jesmo li? Pa kako kad ne znamo ni kako se zovemo?
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 23:22

 28. To moramo zajedno da se dogovorimo...jao setila sam se kako....kad idemo na rucak da ti objasnim kako cemo dobiti naziv firme?

  Autor casper — 20 Nov 2008, 23:24

 29. pa, opevaju te onda kad ti mislis da oni ne misle da ti uopste mislis da te opevaju... mislim.... razumes.... ?
  kako god - opevacu te ja - ako moze... mislim , ako platis.... mislim - cime god ...oooovaaaaj....ajoooj.... uh hahahahha :)))))))

  Autor nastasja — 20 Nov 2008, 23:26

 30. Pa valjda čim ogladnimo? Ja ne znam kako je to u poslovnom svetu, mislim, da li oni jedu i kad nisu gladni?
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 23:27

 31. Ahaaa, Nastasja, sad sam te otkrio! Znači, nosiš mantiju pa se siliš - betmenova sestro! hehehe...
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 23:29

 32. hhahhahahha
  znas me - valjda....
  ooovaaaj...
  ma, jok... ja sam postena - ako ti to odgovara.... :)))))

  Autor nastasja — 20 Nov 2008, 23:30

 33. Patos, pazi ovamo, da ti objasnim...
  Kad si direktor jedne ozbiljne firme..A jesi
  Moras da jedes i kad nisi gladan,
  Da pijes i kad nisi zedan..
  I da pricas telefonom i kad te niko ne zove...
  Sve to ostavlja utisak..i jedino tako mozes uspeti.
  Jesi razumeo, ili da ponovim?

  Autor casper — 20 Nov 2008, 23:35

 34. Hm, ne znam šta da kažem.
  Nije mi poznata Betmenova rodbina - a poštena?!
  Nego, pevaj ti, pa da vidimo kako je...
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 23:35

 35. Casper, pa što kaže Voja "od toga može da se rikne..."
  Auuuuuu, ma jel' to stvarno tako? Pa kad da radimo?
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 23:38

 36. Ne brini, retko ko rikne od toga...Mozes samo da se ubuckas...
  A kad radimo? Ja svakog dana, i nedeljom od 7-15h
  A ti cim odlucis izvoli...donesi skice, i idemo da krkamo:)

  Autor casper — 20 Nov 2008, 23:42

 37. Casper, važi. Nego, gde krka taj poslovni svet? Čuo sam da vole da se okupe oko pečenjarskog panja, onako k'o pravi indijanci, a to mi baš ne zvuči zdravo.
  A šta misliš da mi ipak budemo jedna neozbiljna firma? Mala mi je uteha da retko ko rikne, ja sam baš redak, još malo pa zaštićen. A ako bi bili neozbiljna firma, valjda bi onda jeli kad smo gladni, i pili kad smo žedni, a i pričali bi uživo, pa bi imali kad i da radimo, i tako sve te neozbiljne stvari?
  Ave!

  Autor patos — 20 Nov 2008, 23:54

 38. Nema plasenja dece...
  buhuhu :)

  Autor tijanas — 21 Nov 2008, 00:04

 39. Pa kako sad neozbiljna firma...U nasim godinama?
  Ma ajde vazi...kako ti kazes

  Autor casper — 21 Nov 2008, 00:38

 40. Aha... šta tu imamo?

  Nedozvoljena gradnja!....
  Da li ste nabavili sve gradjevinske papire?...
  Ko vam je radio projekt?...
  Gde ste nabavili matrjal?...
  Da li ste išli na tender?...
  Ne znate šta je tender? Ne znam ni ja, ali nije važno, napisaću prijavu.
  Oho ho...dečija soba vam je totalno neobezbedjena... još taj konopac... cccc... pa vi ceo život ima da kopate dok zaradite za kazne...
  Šta, ne znate da kopate? ccc... pa naučićete, naučićete...
  -Kažete za goste? Da li ste uopšte svesni koliko ste prekršaja uradili. Tri dana svakog gosta?...
  Da li ste registrovani kao turistička organizacija?...
  Nadam se da im nećete dati i hranu... to bi bio toliki prekrsaj da stvarno...

  Autor anam — 21 Nov 2008, 01:49

 41. lepo, lepo, i proizvodi i nova firma u začetku.
  samo još da izaberete dobar "restoran domaće kuhinje" za poslovne sastanke i speh zagarantovan!
  Prijatno!

  Autor domacica — 21 Nov 2008, 09:16

 42. Eto, još se nisi ni zdravo "zaukćao", a već te sapliću na svakom koraku!
  AnaM, tante za kukuriku, a?
  Dobro, de, imam jedan predlog: da mi lepo odemo na jedan poslovni ručak kod naše Domaćice, pa da prebijemo dugove?
  p.s. a sve će platiti onaj neverni Voja.
  Ave!

  Autor patos — 21 Nov 2008, 10:08

 43. Domaćice, hvala, hvala. A ovo prvo mače nećemo u vodu baciti, radije ćemo po jutru dan poznati.
  Zbuniše me ovi silni poslovni običaji, pa izgubih trezvenost i vid kod očiju. Dakle, OBAVEŠTENJE:
  Svi koji žele radnike ove firme uhvatiti na poslovnom ručku, mogu to učiniti u najboljem restoranu domaće kuhinje "Kuhinja i oko nje", kod jedne i jedinstvene Domaćice, gde je sve tako ukusno očima da gutaš i prosto sve prste da poližeš (pa šta ako jedemo rukama? ima se, može se, a ionako svako svoje prste liže! i najzad, Domaćica nam uvek progleda kroz prste)!
  Ave!

  Autor patos — 21 Nov 2008, 10:21

 44. @patos, dobar si PR, neću te menjati!
  Prijatno!

  Autor domacica — 21 Nov 2008, 11:10

 45. Ха, ха, па ово је супер! Нама баш требају овакве ствари за нову кућу. Где да се јавим и оставим податке, као први наручилац?

  Autor pricalica — 21 Nov 2008, 14:59

 46. Pricalice, kod mene ostavi podatke...i uplati...kaparicu...

  Autor casper — 21 Nov 2008, 15:03

 47. Pričalice, topli poslovni pozdrav! Drago mi je da ti se ovo dopada.
  Casper, dozvoli, ... frit,frit,frit,frit...uvek sam želeo da osetim dodir - novac u rukama! Kako se ljudi u ovom biznisu lako razumeju, bez reči, hehehehehehe...
  Ave!

  Autor patos — 21 Nov 2008, 16:10

 48. Показала ја ома брату и мами. Одушевљење у публици!

  п.с.: Морате пазити на ауторска права, јер је мој брат одавно у тим пословним водама, а има око и уме да УРАДИ САМ, јер га Мајстором зову, хе, хе...

  Autor pricalica — 21 Nov 2008, 23:59

 49. Pričalice, baš mi milo! Širi dalje, hehehe!
  A brata pozdravi i prenesi: moja ideja - tvoja ideja! Ne brinemo mi, takvom brzinom štancujemo ideje da jedva sami sebe pratimo. Osećajte se kao u samousluzi.
  Ave!

  Autor patos — 22 Nov 2008, 00:11

 50. Još niste zatvorili, ponoć je. Ala para pljušti.laku noć

  Autor mandrak72 — 22 Nov 2008, 00:18

 51. Au profesore pa i Vi ste se bacili u pronalazače... Genijalni izumi, nema šta! Imam još i predlog za naziv vaše novoosnovane neozbiljne firme - Patos&co.(ma)
  Pozdrav!

  PS. Proverite poštu kad stignete, poslao sam Vam jedan važan mail još pre 4-5 dana.

  Autor ivanpetrovic — 23 Nov 2008, 18:42

 52. hahaha...Ivane, prijatelju, najavljuju krizu, recesiju, ... mora se misliti na stare dane...... da ne ispadnem k'o Krkobabić, mislim, da kukam mnogo, hehehe...
  A ovo sa poštom, uh.... sad ti mene patosira. Godine, godine.... sad ću da brknem u sanduče.
  Ave!

  Autor patos — 23 Nov 2008, 18:49

 53. Odlične ideje! Svaka cast! :)

  Autor ilumina — 29 Nov 2008, 19:39

 54. Ilumina, blagodarim. Rekoh ti ja, ozbiljno-neozbiljno!
  Ave!

  Autor patos — 29 Nov 2008, 21:09

 55. ma ti si stvarno otkačen!!

  Kako sam ovo propustila??

  Da me samo vidiš kako se smijem i sazivam ukućane, vraćam ih iz predsoblja da ovo vide....
  ludo jedna:)

  Autor donna — 01 Dec 2008, 07:44

 56. hehehehehe, Donna, nisu ni pokušavali da me zakače, odmah me otpustili!
  E, pa drago mi je da vam uneo malo smeha u dom, a sad - na posao!
  Ave!

  Autor patos — 01 Dec 2008, 07:58

 57. još koji minut i trk na posao.

  Ludo jedna blesava i otkačena:))))

  Autor donna — 01 Dec 2008, 08:02

 58. Super su izumi, samo sto jedan ima mali nedostatak... Vrata `Dodji, vidi, idi` su dobro resenje protiv nepozeljnih gostiju ali sta ako gost ima poklon???

  Autor milan — 01 Dec 2008, 19:26

 59. hehehe, Milane, hvala na poklonjenom značajnom zapažanju. Moramo hitno pokraj istih dograditi "šiber" za poklone! (po sistemu lozinka-odziv, paket napred, ostali stoj!)
  Ave!

  Autor patos — 02 Dec 2008, 06:43

 60. Genijalno :D

  Autor SadClown — 04 Dec 2008, 22:42

 61. SadClown, blagodarim! Šta da kažem, volim da se cirkuziram, hehehe...
  Ave!

  Autor patos — 04 Dec 2008, 22:54

 62. Ja mislim da sam pros'o!
  Da li i vi tako mislite?

  Autor dr. Horvat — 29 Dec 2008, 21:37

 63. A jel vam na pamet pada neka ideja za klizeca vrata.

  Autor Filip — 30 Jan 2012, 14:28


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu

Free Counter
Free Counter