03 Apr, 2009

Lovor

Dve karte za Beč — Autor patos @ 02:50

Konačno ugrabih nešto vremena da se dragim prijateljima javim. I poklonim. 

Dakle, da vidimo šta smo imali... 

Ovako: najpre, u subotu, 28. marta jedna premijera predstave "Dve karte za Beč", za cirka 200 osoba in vivo (+ koji voajer gore-dole). Predstava je poslužena tačno u 18.00h u Beloj sali KCK, onako vruća (jer je jedina kompletna proba bila završena istog dana, sat i po ranije). Konzumiranje iste od strane zadovoljnih gostiju trajalo je do 20.30h. Stručni žiri je stručno prebrojao - ravno 40 aplauza. Pokušali smo da odsviramo fajront, ali nekima izgleda nije bilo dosta, pa smo tako morali odsvirati i desert u vidu kraćeg bisa. Razumećete da smo najzad morali okrenuti leđa na kojima je pisalo "Gotovi smo!". A onda - pravac kafanče (prva srpska institucija i poslednje pribežište). U pokušaju da od kafanče napravimo poljanče - nismo uspeli... a svojski smo se trudili do sitnih jutarnjih sati (ako ne verujete meni, pitajte Voju, dovoljno je čuo). A atmosferu će možda najbolje preneti reči našeg "Živka" (Nikole, kome je stručni žiri opet stručno prebrojao sat i 40 min. aktivnog govora na sceni) :"Ljudi, ja sam presrećan! Pobedio sam sebe!".

 

Ako vam ovaj opis više liči na događaj iz kuhinje (i oko nje) nego na pozorišnu premijeru, to je samo još jedna naša zahvalnost divnoj dami, našoj dragoj Domaćici i njenom suprugu, koji su tog dana doputovali k nama samo sa jednom namerom - da probaju naš specijalitet. U to ime - prijatno!

 

Pretpostavljate, već je uveliko odmakla nedelja, 29. mart, kad smo se počeli buditi i lagano vraćati u istu salu. Nakon sjajne monodrame "Lina od kamena tvrđa", koju je u čast nagrađenih maestralno izvela Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, usledila je ceremonija svečanog proglašenja nagrada. Još mamurni, moglo bi se reći sa vinom na usnama, počesmo se jedan za drugim penjati na one iste daske...

 

 

Dakle, još jednom, da vidimo šta smo imali, pa da svedemo račun:

 

najbolja predstava

 

najbolja glumica 

 

glumačka bravura 

 

najbolja muzika 

 

najbolja scenografija 

 

scenska rešenja 

 

E, ovo je moralo da se proslavi, makar i na ulici (nije se imalo para za enterijer)!

A onda, logično, posle nedelje sledi ponedeljak - dan kada se valja ponovo vratiti na scenu i pokupiti "prnje" koje smo u euforiji ostavili za sobom. Kako nam je veći deo scenografije služio da dočara izgled kafane i kako (kao što već rekoh) nismo uspeli da od kafanče napravimo poljanče, odlučili smo da okrenemo proces i očas posla od poljanče napravismo kafanče (ne znam kako, ali nam je to uspelo iz prve!).

p.s. ne brinite, po fajrontu sve smo vratili u pređašnje stanje. 

 

performans u parku 

 

Kako ste do sada imali jedinstvenu priliku da u par meseci na ovom blogu pratite nastajanje jedne pozorišne predstave od ideje do krajnjeg proizvoda (i to onog uspešnog, pobedničkog), poklanjam vam u tom istom duhu nešto jednako ekskluzivno - video klip situacije u šminkernici negde na sredini predstave. Šta se događa iza kulisa? Dakle, ovako je izgledala naša šminkernica u trenutku dok se na sceni odigrava IV čin: 

 

 

 

Ne zamerite što vam za sada ne prikazujem inserte iz same predstave, bojim se da vam ne pokvarim ugođaj u petak, 10. aprila u Beogradu, u "Teatru 78", ul. Resavska 78, gde ćemo vam ovaj naš specijalitet poslužiti tačno u 20.00h. Tada ćemo se pokloniti svima vama i posebno još jednoj divnoj dami sa ovog blog servisa, našoj dragoj Sanjarenja56 koju smo imenovali PR-om za Beograd naše punoletne bande (ima nas ravno 18, stručno prebrojao - ja).

Šlag na torti je, naravno, što će vam se tada, sa dasaka koje život znače, lično pokloniti naš veliki prijatelj i autor ovog sjajnog teksta po kome mi igramo (i takođe ovdašnji bloger) - Voja Radovanović!

Ako uopšte ima onih koji se još nećkaju da li da 10. aprila dođu na beogradsku premijeru .... hmmm... uskoro (koliko sutra u popodnevnim satima) postaviću vam video klipove muzike iz predstave "Dve karte za Beč". Da vidimo, najpre jesu li naši momci ("Gotovi smo!" bend) zaslužili onu nagradu, a potom hoćete li vi u pauzi činova đuskati sa nama!


Komentari

 1. Cestitam i tebi posto sam Voji vec iskazala divljenje! :)
  I zao mi je sto 10. necu biti u Bg-u da vas gledam :'(

  Autor cicilly — 03 Apr 2009, 04:26

 2. hm, ne znam šta da kažem. meni se zahvaljivati što sam sebi pričinila zadovoljstvo?
  nema potrebe. a pošto sam pomalo senilna, pa neke stvari ne kapiram iz prve, moram na popravni.
  vidimo se 10.04.2009.
  Prijatno!

  Autor domacica — 03 Apr 2009, 09:04

 3. Profesore, jedva čekam da najzad k'o čovek odgledam celu predstavu. A imaćemo i tu sreću da se u petak uveče neće odžati predavanja, tako da ću verovatno uspeti da povedem još par kolega i koleginica više sa sobom.

  Što se tiče glumaca u predstavi - Bravo (aplaudiram)! Imao sam tu čast da ih upoznam i provedem malo vremena sa njima dok ste pre par dana bili u Beogradu. Vidi se da su iz Mašinske. Znam im mentalitet... :) Šalu na stranu, stvarno su super likovi. Osetio sam nostalgiju za Mašinsko-elektroteničkom školom u Kruševcu.

  Stvarno jedva čekam predstavu u Beogradu i nadam se da ću pored uživanja u istoj najzad uspeti uživo da upoznam kolege blogere i blogerke.

  Pozdrav!

  Autor ivanpetrovic — 03 Apr 2009, 09:50

 4. čestitke za predstavu.
  baš mi je žao što neću moći da je vidim.
  :(((((

  Autor suky — 03 Apr 2009, 10:55

 5. Cicilly, hvala. Žalim i ja, budući te je Sanjarenja označila kao najboljeg organizatora blog druženja (a ja joj verujem). Ali bez brige, možda na leto pojurimo za tobom, samo ostavi koordinate, hehehe...
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 11:36

 6. Ček', ček', Domaćice... i mene nešto sećanje naglo napušta, videsmo li se mi na premijeri?
  Gledamo se i đuskamo 10.!
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 11:39

 7. Eto, meni se nije dalo da dodjem u Krusevac, tesko da cu moci i u Beograd, ali cu zato rado doci kad budete u Nisu!
  Veliki pozdrav za sve ove mlade ljude, na celu sa mladim profesorom!
  Braaavoooo!!!

  Autor Pinokio — 03 Apr 2009, 11:42

 8. Ivane, prijatelju, bio si na probi i video kako nas prekidaju. Ako je za utehu, pre samog premijernog izvođenja niko nije bio u prilici da odgleda celu predstavu, pa ni ja, hehehe...
  A glumci... eh, ko je njih poznavao, hehehehe....
  sad pomalo žalim što nisam nešto odradio sa tvojom generacijom...ali smisliću ja već nešto.
  Gledamo se 10.!
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 11:44

 9. Šuky hvala. I nikad ne reci nikad - ovaj breg može i ka Muhamedu, samo nam na vreme javi kada i gde da skrenemo, heheheehe....
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 11:47

 10. da znaš samo da mi je stvarno žao što neću moći da prisustvujem, jer imam neodložnih obaveza...
  a tako bih...

  ps. da mogu onako iz prve ruke da vas "ocrnim" kritikom...
  ;))))))))))))

  Autor suky — 03 Apr 2009, 11:50

 11. CESTITKE - od srca, divni ste :)))))
  svaka cast, Patose :))))

  Autor nastasja — 03 Apr 2009, 11:53

 12. Draga Pinokio!
  Kako smo tog dana oboje bili Premijeri (i oboje razume se uspešni), podrazumeva se kolegijalno opravdanje (evo, pišem opravdani, hehehe).
  E sad, ovo "teško za Beograd" ne zvuči baš kao nemoguće....
  U svakom slučaju "rado u Nišu" zvuči gotovo izvesno. A kako već tamo imamo tajnog agenta, potrudićemo se da operaciju "Gotovi smo!" u Nišu izvedemo ovog leta.
  Gledamo se svakako!
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 11:59

 13. hehe, crni Šuky, rintali smo k'o crnci, ne bežimo od crnog humora (a ni vina) - naprotiv, tako da bi malo "crne" kritike baš dobro leglo.
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 12:05

 14. Nastasja, hvala.
  Da očekujemo mladence 10.?
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 12:06

 15. mene bi mozda i mogao , mada u kakvom sam speed-u, dobro da glavu negde ne zagubim :))))
  a muza mi - ne ocekuj - on je 2000km daleko :((((

  Autor nastasja — 03 Apr 2009, 13:09

 16. Cestitke!!! :)))))))))))
  patos, znaci izvestava se u petak o vama?

  Autor tijanas — 03 Apr 2009, 13:45

 17. Neke stvari u pozorištu imaće da se mjenjaju npr. Neće se više govoriti "Daske koje život znače". Ima da bude "Patos koji život znači"- što je nakon ovoliko nagrada sasvim logičan slijed događaja.
  Čestitam ti od srca. Naravno i svoj ekipi. Generacijo znao sam da smo nenadjebivi. Samo napred u nove pobjede.
  Još jednom svaka čast.
  Pozdrav

  Autor mandrak72 — 03 Apr 2009, 15:07

 18. Znala sam da kruševački režiserski i glumački geni moraju da trijumfuju! PR se javlja sa radnog mesta.Nadam se da ću privesti i ponekog nadležnog za sledeće predstave. Šteta je da se ovakva ekipa ubajati, dok je vruće- nastaviti. Zasad mi TV bežucka, ali ne odustajem od pokušaja da ih uhvatim.
  Nastasja, tamo s eupoznajemo, važi? Anam, nosim nešto zeleno za tebe!

  Autor sanjarenja56 — 03 Apr 2009, 15:22

 19. Jos jednom cestitam na osvojenim nagradama.Drago mi je da ima tako mnogo mladih i talentovanih ljudi,kao i ljudi koji su taj talenat prepoznali i nagradili.Poz.

  Autor nesanica — 03 Apr 2009, 16:12

 20. Nastasja, ne brigaj. Pridržaćemo te, ili ćemo svi zagubiti glavu hehehe...
  Ustvari, znaš šta? Da ovo "možda" pretvorimo u "sigurno", za nekih pola sata postavljam muziku sa predstave! Pa ti odoli, hehehe...
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 16:39

 21. Ohoooo, Tijanice, hvala! Naravno da se izveštava, a znamo i ko će da izveštavaš! hahaha...
  Gledamo se u petak!
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 16:41

 22. Mandrak, generacijo, hvala! Da znaš da se može reći da je stvar "patosirana", hehehe...
  I da znaš, ovi moji "dripci" su uspeli da mi prepolove godine (mada se ni ja nisam mnogo otimao), hahaha...
  Veliki pozdrav prijatelju,
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 16:47

 23. hehe, draga Sanjarenja, posebnu nam čar daje jaka konkurencija - kruševačka! Šalu na stranu, ovakvim repertoarom i posebno entuzijazmom ne mogu se pohvaliti mnogi profesionalni festivali. A ti, kao naš PR, imaš potpuno odrešene ruke!
  A pazi ovo: upravo držim u rukama naš nedeljnik "Grad" i evo kraćeg izvoda iz članka - Taličan debi uz "Dve karte za Beč":

  "Festival je u odnosu na prošlu godinu zabeležio bitan pomak jer je još jedna škola koja nije učestvovala na prošlom, uzela učešće. To je Mašinska škola. Ta škola je i pobedila ove godine. Pripremila je vrlo ambiciozan komad koji traje bezmalo dva i po sata. To je komedija o studentskim protestima 1996. godine, jedna lepa i oštra satira na Srbiju danas i na izneverene snove o promenama...Mladi ljudi iz Mašinsko-elektrotehničke škole predvođeni profesorom filozofije Dejanom Miškovićem odlično su promislili današnji trenutak i izabrali tekst Voje Radovanovića koji je (sada) doživeo praizvedbu - rezimirao je događanja oko Tin Festa Miodrag Dinulović urednik dramskog programa KCK i Tin Festa......."

  Odoh na nove radne zadatke, a i da vam pustim obećanu muziku.
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 17:01

 24. Nesanice, hvala. I ako si ikako u mogućnosti, skokni 10. uveče do Teatra 78, da se gledamo i đuskamo u svojevrsnoj blog sinergiji.
  Ave!

  Autor patos — 03 Apr 2009, 17:05


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu

Free Counter
Free Counter