16 Avg, 2008

PRIŠTINA ili "politikantski univerzitet"

bolno neiskazano — Autor patos @ 00:59

 

 

 

Temeljno aksiološko pitanje o vrednostima većina mladih prepoznaje kao problem poremećenog sistema vrednosti. A na dalji upit koja je to po njima najviša vrednost a da u našem društvu nije poželjna ni prihvaćena - u glas odgovaraju - ZNANJE!

 "Kakva zemlja otaca! Onamo stremi naša krma gde je zemlja naše dece! Onamo, burnija od mora, poput bure juri naša velika čežnja!" i još "Na svojoj deci treba da popravite što ste deca svojih otaca: sve što je prošlo treba tako da iskupite!" - uzvikivao je pre mnogo decenija naš prijatelj u borbi protiv lažnog moralisanja - Niče.

Zašto mladi?

Pa zato što tek maturiraju, bojažljivo stupaju u zrelo doba još neoblikovani, sa širokim horizontom još nedonešenih ključnih odluka, zato što traže orijentire, - ZATO ŠTO S PRAVOM OČEKUJU!

A kakav im pogled nudimo? Šta vide...  

Ako nemate završeno bar srednjoškolsko obrazovanje (40-tak% stanovništva Srbije, bez Kosova), a znate da čitate, nemojte da listate dalje!!! 

  Najprostiji ulični ološ, bagra i šljam, fukare i primitivno sirove ljudske kopije (razne legije, arkani, frenkiji, budale, pacovi, mutavci, kumovi, šiptari, ...) sa vokabularom od desetak reči kombinovanih u par prostačkih rečenica - promovišu se u "sposobne" i "snalažljive" poslovne ljude;

Muzički genocid ( jer uništava i najmanje tragove genetskog potencijala u uzdizanju istinski lepog) sa ružičaste televizije (i ne samo nje), kulja sa svih izvora zvuka, promovišući kao vrhunske upravo gore navedene "vrednosti";

Najteži kninski zatvorenici (Vukasova grupa, sa zbirno preko 300 godina zatvora) koji bivaju krajem '91. oslobođeni u zamenu za prljave poslove "čišćenja terena" Turnja, Jelaša, Petrove gore, ... ; ... ; rezervni podoficir koji u maju '99. u Rudniku (na samom ulazu u selo, ispred neomalterisane garaže), dok 3 dana i 2 noći prolazi neprekidna kolona ljudi na 80-kilometarskom pešačenju ka Peći, izgovara :" Šta ih žalite, budale? Što im dajete hranu? Ovaj mali, ako ima 3-4 godine, će da poraste, a zna se u šta. Sve to treba na vreme pobiti!" - promovišu se u "patriote" i "nacionalne heroje" (ovde s namerom iznosim samo ono što je javnosti nepoznato, i upravo sam izbrisao ispisana najteža i najmorbidnija sećanja - nisu za ovu priliku).

Najzad, akademska slika Srbije, oličena pre svega u nečem što se zove "Prištinski univerzitet", kao ono što ovde želim izneti kao najbolnije a još neizrečeno.

 Šta je tu bolno? - može li nešto više boleti od vrhunske ljudske gluposti i sirovosti koja se, ni manje ni više, izdaje za upravo za najviši stepen intelektualne formiranosti, akademski nivo obrazovanja!!!

Zašto neizrečeno? - pa, jednostavno nigde nećete naći nijedan novinski članak, radio emisiju, video zapis, javnu diskusiju, ..., prosto rečeno, nikada i nigde nije javno postavljeno ni elaborirano ovo pitanje (bar meni nije poznato, a nipošto se ne smatram "neobaveštenim"!)!!!

"Prečani" nemaju, ili imaju u zanemarljivoj meri, dodira sa ovim problemom. Sasvim druga slika je sa centralnom i, pretpostavljam, južnom Srbijom. 

Ne znam da li vam je poznata prastara pošalica: spiker na autobuskoj stanici u Prištini kaže:"Autobus za Beograd postavljen na 2. peronu polazi za 30 minuta, taman imate dovoljno vremena da kupite neku diplomu na ovdašnjem univerzitetu."

Iskustva kolege, direktora jedne ustanove za više obrazovanje, govore o slobodnom popunjavanju (u autobusu, pri povratku kući) blanko formulara određenih diploma tog "univerziteta" 80-tih godina (~2500 DEM)!

Iskustva prijatelja (oficira visokog ranga) govore o ponudi za poklon diplome tamošnjeg Ekonomskog fakulteta, početkom 90-tih (koju je on odbio, a sada se možda kaje)!

Iskustva kolege koji je angažovan kao gostujući predavač na jednoj katedri tog univerziteta (sada smeštenog u Kosovskoj Mitrovici) govore o skandaloznim uslovima predavanja (odn. nedostatku istih) i ispitivanjima i procenjivanju iskazanog "znanja" (2000 i još neka, neću reći baš koja)!

Lična iskustva o profilima "studenata" koji se tamo upisuju, uglavnom iz Crne Gore i uže Srbije (jedva dovoljni i dobri)! 

etc., etc. ...

U čemu je problem (pored i iz gore navedenog)? Poslodavci (posebno javni, državni) su u zakonskoj obavezi izjednačavanja vrednosti svih diploma (kao oblika nužne opšteprihvaćene formalne verifikacije nivoa stečenog i raspoloživog znanja) svih akreditovanih i priznatih (državnih i privatnih) visokoobrazovnih ustanova - a Priština (iliti K.Mitrovica) je na toj listi!!!!

E, sada, kada bi u našoj državi poslodavci (ponavljam, posebno oni javni, državni) - 1: praktikovali dodatni princip provere znanja i prihvatali samo najizvrsnije trenutno ponuđene kandidate, ili, 2: svojim unutrašnjim aktima rangirali diplome različitih univerziteta, odbacujući gore pomenuti, - ovaj problem bi verovatno bio manje izražen, sa tendencijom nestajanja. Međutim, ovo prvo je neizvodivo (jer ne možete za kratko vreme adekvatno proveriti obim i suštinu akademskog znanja - tome i služi diploma), dok je ovo drugo zakonski nedozvoljeno! Šta imamo za posledicu ovakvog stanja stvari?

Povedete dete kod lekara opšte prakse na rutinski pregled (sa simptomima prehlade i kašlja) i prisustvujete sceni u kojoj lekarka vadi najobičniju svesku rukom ispisanu (sa markerom podvučenim poglavljima) i 10-tak minuta izlistava prepisujući terapiju i medikamente - šta rade na hirurškoj intervenciji - izvinjavaju se jer su mislili da je u pitanju bila obdukcija?!!!!! Šta je sa pravosuđem?! Šta je sa prosvetom i visokim obrazovanjem, gde su generacije godinama zatupljivane insistiranjem na memorisanju suvoparnih, samih po sebi besmislenih podataka, ubijajući tako ono najvrednije - mladalačku strast ka sistemskom znanju!!! (u izvesnoj gimnaziji ih ima 14, u jednoj stručnoj srednjoj školi 8 - brojao ja!)...

 Sve to dodatno pogoršava postojanje tzv. "Prištinskog lobija", gde takvi, zauzimajući ključna mesta, jedni druge sobom povlače!

I onda ulazite među mlade ljude (koji sve ovo, bar intuitivno, prepoznaju, stvarajući sentencu :ne želim da znam više nego što mi je neophodno) u pokušaju da onim darovitim (koji uglavnom dolaze iz materijalno slabije stojećih porodica i još uvek gaje strast ka znanju, videći u tome mogućnost vlastite intelektualne i materijalne emancipacije) kažete nešto mudro i ohrabrujuće?! A njima u ušima odzvanja opšteprisutni šablon dobrostojećih novopečenih mediokriteta:"Sine (ćero) šta hoćeš da budeš? - Ne znam ćale, sve me mrzi! - 'Oćeš da budeš lekar, sudija, možda profesor, šta te briga, ne radiš ništa, primaš neku platu, a dva meseca leti ne radiš ni to. Samo reci tati šta hoćeš, TATA ĆE SVE TO DA SREDI!!!!!!!!"

Mesto gde se ovo sređuje ima svoje ime - PRIŠTINA! (govorilo se nešto o jednoj katedri u Kragujevcu, videli ste kako izgleda "magistriranje" Velje Ilića u Čačku, ali niko nije ni pomenuo generator ovih skandala - Prištinu, iliti K.Mitrovicu)

Ja sam nadasve čovek argumentacije, pa molim bilo koga da navede argument koji ide u prilog studiranju tamo!

Zašto bi neko iz, recimo Valjeva, G.Milanovca, Berana, Bečeja ..., studirao u K.Mitrovici? Materijalni argument? - soba u Mitrovici nije jeftinija od sobe u Nišu, Kragujevcu, ...

Renome univerziteta, argument znanja? - ha-ha, zašto je dr Slobodan Žunjić (vrhunski poznavalac antičke filozofije svetskog renomea), rođen u Prištini, studirao u Beogradu (a potom specijalizirao u Nemačkoj) i radio u Beogradu i Novom Sadu (povremeno u Dubrovniku), a sada na URI univerzitetu na Rhode Islandu?!

Ovo je čista politikantska tvorevina, koja, u nemogućnosti ispunjavanja minimalnih akademskih uslova i principa, mora biti (u cilju opšteg dobra) ZATVORENA!!! Ukoliko nekome padne napamet sažaljivi koncept južne pokrajine, u smislu da je tim ljudima pored sve egzistencijalne muke i obespravljenosti potrebno da imaju jednu takvu makar imitaciju života (a ustvari je reč o političkom iščekivanju konačnog statusa Kosova i u skladu s tim pokušaju formalnog legalističkog nasleđivanja statusa bivšeg pokrajinskog univerziteta u Prištini) - ja odgovaram da su promašili priču! Govor o obrazovanju (posebno visokom) mora biti sproveden isključivo u vlastitom mediju - a to je NAUKA! - a,

 

 

U STVARIMA NAUKE (ISTINE) NEMA MESTA KOMPROMISU!!!!

 

 

Kao slobodan čovek, odgovaram za svoje postupke i "kujem" vlastitu sudbinu, sudelujući tako u oblikovanju društva; 

Kao roditelj, imam punu odgovornost za svoju decu;

Kao profesor, nosim bar moralno-duhovnu odgovornost za svoje učenike.

 Zato, dosta ćutanja! Kažu "pametan prećuti", "pametniji popušta"?! Ko to izgovara drugi do budale, tražeći sebi alibi i prostor! Šta to drugo znači, nego - blago budalama!!!

 

Ja nisam neiskusno (u svakom pogledu) naivni utopista i znam da, kako poučava Zaratustra, "Ne treba hteti da se bude lekar neizlečivome" , ali ovo nikako ne vidim kao neizlečivu bolest. Ja samo imam dovoljno ljudskosti i hrabrosti mladalačkog bunta, da kriknem:

 

 

DOSTAAAAAAAAA!!!!!

 

i još

 

MADE IN UNIVERSITAS NEOPLANTESIS!

PRIŠTINA, JAVI SE!  

 


Komentari

 1. Rekao si "Muzički genocid", sjajno! Ovo je i naučni genocid. Nažalost, u pravu si.

  Autor sanjarenja56 — 16 Avg 2008, 07:30

 2. Tesko mi je da citam sve ovo, ne zato sto je dugacko : ))) vec zato sto me ovo o cemu pises ranije strasno pogadjalo. Vec neko vreme sam svesno zaboravila na sve to i ne dozvoljavam sebi da me potresu opste stvari, na koje nemam nikakvog uticaja. Znam....lose je razmisljati u ovom pravcu i na ovakav nacin, ali ja u prosveti radim 18 godina i uspela sam da promenim samo ono sto se ticalo samo mog odeljenja. A, borila sam se puno. No, mozda sam i ja nesposobna!
  Mogu se boriti samo tako sto cu raditi samo ono za sta mislim da je dobro, slusati dobru muziku, citati dobre knjige i svoju decu ( i djake) nauciti sta su prave vrednosti. I to je to!

  Autor Pinokio — 16 Avg 2008, 09:42

 3. Potpuno shvatam o cemu pises... Hrabrost mi nikad nije nedostajala, ali od mladalackog bunta nije ostalo nista... Posle ovoliko godina sve se svelo na ovo sto kaze @Pinokio... i to jeste to...

  Autor iluzija — 16 Avg 2008, 12:32

 4. Sanjarenja, "genocid" u svakom pogledu je prava reč, zar ne? E, pa, kako ne bi učestvovali u fenomenu kolektivnog "suicida", mora prestati umobolna tišina uzdizanjem glasa razuma. A neprobuđenima se govori grmljavinom i urlikom. Neka grmi, nek se čuje krik!!!!
  Ave!

  Autor patos — 16 Avg 2008, 17:33

 5. Pinokio, teško je zato što boli, jel' da? Mora biti teško, a tek sam počeo da govorim! Ovo nije emotivni nastup besa pred teskobom izazvanom beskrajnom glupošću (mada nije loše bar otpočeti tako).
  Dragi Pinokio, očigledno si svesna postojanja takvih likova u našoj profesiji koji ne zaslužuju nikakav oblik društvene koegzistencije - to nisu kolege, već najobičniji hoštapleri (pa, neki od ovih naplaćuju pozitivnu ocenu sa 200 eura?!)! Zar se sme pred time ćutati?! Zar je pok. Zoran ćutao (a toliko mu dugujemo)?!
  Ja mlade ljude poučavam istini, logici, estetici, etici, ...! - ja po defaultu ne mogu ćutati!!! Pa zar je veliki Sokrat ćutao? Svesno je dao svoj život u borbi za istinu predstavljajući tako prvo i najveće rađanje moralne svesti u ljudskoj istoriji!
  Slažem se da izolovani pojedinac ima mali, ili gotovo nikakav uticaj, ali Pinokio, ko kaže da si sama, kao što ja znam da nisam u ovome usamljen (samo ako progovorim)! Siguran sam da je mnogo pristojnog, pravdoljubivog sveta, ali ne znaju jedni za druge; usamljeni su u svojoj ćutnji; okruženi zaglušujućom bukom gluposti prećutno dozvoljavaju takav model.
  Ovo je pre svega problem obrazovanosti i nedovoljno razvijene svesti, što je najduži i najmukotrpniji posao, ali zar zbog toga bežati? Mi svesni problema moramo govoriti, opet i opet! Upravo zbog budućnosti (pok. Zoran:"Gledajte u budućnost, gledajte i tamo ćemo se jednog dana sresti vi i ja")!
  Nije pravo pitanje "Zašto pametni mladi ljudi odlaze?", već pravo pitanje jeste "Zašto pametni mladi ljudi treba da ostanu ovde?!"
  Zato, ne dozvolimo Andriću aktualnost i sada :"svakih 50 godina ovde pametan ućuti, budala progovori, a fukara se bogati", nego glasno progovorimo i nazovimo stvari njihovim imenom!
  Ave!

  Autor patos — 16 Avg 2008, 18:27

 6. Iluzija, drago mi je da se razumemo, i eto još jedne potvrde mog uverenja - ima nas! Pa, seti se samo primera one divne devojke koja u prolazu na Brankovom mostu razgovorom spašava nesrećnika od samoubistva! Ne smemo se samo povlačiti pred glupošću, ne smemo na našim "Brankovim mostovima" ćutke uzmicati pred samoubicama, jer nas to, uveren sam, polako ali sigurno, vodi u kolektivno samoubistvo!

  Autor patos — 16 Avg 2008, 18:37


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu

Free Counter
Free Counter