31 Avg, 2008

Njeno veličanstvo - knjiga

Generalna — Autor patos @ 21:43

 

 

Ovo je jedna od izuzetno mi dragih knjiga – „Monadologija“ od Gotfrida Vilhelma Lajbnica. Oni upućeniji u filozofiju i matematiku pre svega, dobro poznaju značaj i vrednost ovog dela, ali uopšte uzev, moglo bi se reći:“ Pa dobro, knjiga ko knjiga, lepo, ali šta s tim?“
Ono što ovu konkretnu knjigu izdvaja mimo svih drugih, kao i ono što želim ovim člankom iskazati, tiče se načina na koji sam došao do nje.
Moj prijatelj i kolega, negde na polovini naših studija, rešio je da svrati do mene na rođendanske palačinke na vodi sa studentskom kafom od 3dcl. Dugo je razmišljao šta da mi pokloni, a onda mu je sinulo. Otišao je do Narodne biblioteke i „pozajmio“ ovu knjigu. Zašto baš nju? Kao što se na slici iz bibliotekarskog kartona vidi (koji je došao zajedno s knjigom), lutao je od police do police sve dok nije pronašao knjigu koju sam ja među poslednjima uzimao, a onda na poleđini kartona napisao – „..(meni, je l’) ... za rođendan od Narodne biblioteke“.

Šta je u tome čudno? Možda ništa, a možda se ipak mogu pojaviti neka pitanja:

Da li i kakve moralne reperkusije ima „pozajmljivanje“ knjiga? Da li je to zločin ili samo prekršaj, oseća li izvršilac unutrašnju nelagodu, ima li u tome dobra ili je to jednostavno osuđujući čin neovlašćenog prisvajanja (knjiga ili patike, potpuno je svejedno)?

Može li se na činjenici da su se nekada knjige krale u izvesnom smislu ocrtati generacijski jaz? Kome od današnje mladeži pada na pamet da na ovako drastičan način dođe do knjige, ali do novca, patika i uopšte materijalnih dobara svakako je druga priča? Zašto je sve lakše naći dobro i bogato uređene domove u kojima se čovek izuzetno neprijatno oseća, jer nigde nema niti jedne jedine knjige? Zašto su na sajmu knjiga najprodavaniji hamburgeri i razne ukrasne đinđuve?

Šta se desilo sa Njenim veličanstvom knjigom i posilnim joj slugom čitaocem?

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentari

 1. Ima ona stara: Nije greh ukrasti knjigu. Knjiga nema istu vrednost kao i patika (osim ako se koristi za potpalu smederevca, a ne za čitanje). To je dovoljno opravdanje. Samo što danas postoje kompjuteri koji sve kontrolišu, tako da je moguće "pozajmljivanje" samo jedne knjige iz svake biblioteke. :) Pozdrav!

  Autor ivanpetrovic — 01 Sep 2008, 00:15

 2. Aha, ti Ivane nalaziš da su "sokoćala" kriva, ili da kažemo zaslužna, za opadanje stope opasnog kriminala...
  Ave!

  Autor patos — 01 Sep 2008, 09:31

 3. Pa dobro, lopovluk, nema sta!

  Imam i ja nekoliko takvih opovluka u svojoj biblioteci!!!

  Autor MMMila — 01 Sep 2008, 10:05

 4. Mnogo volim njeno veličanstvo knjigu i jako ih čuvam.
  Nažalost nekoliko knjiga od mene pozajmljenih nikad mi nije vraćeno i ne mogu da ih prežalim nikako.
  Često i rado kupujem i poklanjam knjige.
  Nikada nisam dobila nijednu knjigu ni na sličan način ovom opisanom i zaista ne znam kako bih postupila.

  Hm, možda je i moja knjiga tako "prošetala":) U svakom slučaju ne bih volila.

  Autor donna — 01 Sep 2008, 10:59

 5. U biblioteku me je upisala vaspitacica kad sam posla u zabaviste...i dan danas mnogo citam.Obozavam knjige i svoje slobodno vreme uglavnom provodim sa knjigama. Volim i da poklanjam knjige mada mi se koliko puta vec desilo da dobijem komentar bolje da si kupila neki poklon nego knjigu. Strasno me razocara kad ljudi knjigu ne smatraju vrednom da bi mogla biti poklon. Ja i svojoj deci umesto igracaka kupujem knjige.

  Autor casper — 01 Sep 2008, 11:47

 6. @Patos, pa i nije greh ukrasti knjigu, znas, taj tvoj drug imao je pred sobom jasan cilj, a to je da te obraduje za rodjendan na neki nacin, a znao je da volis knjige, i da bi opravdala to njegovo lepo delo, mogu samo da kazem da CILJ OPRAVDAVA SREDSTVA!

  Autor andrijana — 01 Sep 2008, 12:55

 7. MMMila, jesmo li mi onda saučesnici?
  Ave!

  Autor patos — 01 Sep 2008, 13:02

 8. Donna, drago mi je da delimo ljubav prema Njenom veličanstvu, a i pretpostavljao sam da ću ovde naići na iskrene i strastvene ljubitelje knjiga.
  Ni ja nisam pitan da li bih voleo poklon na takav način, al' ko velim - poklonu se u zube ne gleda?
  Ave!

  Autor patos — 01 Sep 2008, 13:07

 9. casper, to je pravi put! Moja deca se najbolje osećaju upravo u knjižarama (ne "pozajmljuju", knjižara je njima pojam za "šoping").
  Ave!

  Autor patos — 01 Sep 2008, 13:10

 10. Opa, andrijana, Makijaveli na velika vrata?! he-he-he
  Ave!

  Autor patos — 01 Sep 2008, 13:12

 11. ne volim biblioteke. mislim na javne. uek im moraš vratiti "prijatelja". ili postati lopov.
  preferiram svoju ličnu. sa posvetama, istrgnutim ili zakovrnutim stranicama, sa obeleživačima od starih časopisa ili reklamnih letaka.
  Prijatno!

  Autor domacica — 01 Sep 2008, 13:23

 12. Aham, izgleda jesmo!

  A imam i jednu koju sam dobila a ono retka je, a isto je lopovlukom stigla sa nekog daaaavnoooog sajma knjiga. Ima tu vise saucesnika.

  Autor MMMila — 01 Sep 2008, 16:23

 13. Patos, odživeću svoj vek pateći što neću stići da pročitam sve knjige koje želim pročitati! Stalno ih kupujem kao dragocenost i prijatelji mi najradije donose knjigu. Naučila sam i sinove da je knjiga najvredniji poklon, ali ne kao ukras polica, nego kao svet koji nas poboljšava, uzdiže, prosvetljuje...

  Autor sanjarenja56 — 01 Sep 2008, 16:29

 14. domaćice, potpuno sam saglasan. Knjiga po sebi zahteva izvestan lični odnos. U čitaonicama biblioteka (recimo Matice Srpske), nisam se mogao otrgnuti nekakvom "internet" osećaju, prosto ti se čini po licima da možeš dodirnuti enormnu količinu informacija koje fluktuiraju u jednoj prostoriji. Često me je ta "bučna" tišina ometala.
  Ave!

  Autor patos — 01 Sep 2008, 19:48

 15. MMMila, sram na nas! Stidimo se. Još malo. Dobro.
  Ave!

  Autor patos — 01 Sep 2008, 19:50

 16. sanjarenja, potpuno se razumemo. Ja sam svoj uslovni "kompromis" našao u tucetu najfundamentalnijih naslova, koje iznova i iznova studiram, otkrivajući uvek nove i dublje slojeve.
  Ave!

  Autor patos — 01 Sep 2008, 19:54


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu

Free Counter
Free Counter